8 hetes terhesség

Ez időtájt már megjelenhet az árulkodó pocak. Már biztos nagyon várod., hogy a külvilág is lássa, új élet növekszik benned, anya leszel. Ugyan aki először vár babát általában még nem látszik semmi. De ha már van gyermeked, akkor az izmok és szalagok lazábbak, ezért nagyobb eséllyel mosolyog rád vissza a tükörből a pocakod már a 8. héten.

Változások terhesség alatt

A kismamák arcán gyakran jelennek meg a serdülőkorból jól ismert és utált pattanások, vörös foltok, száraz, hámló bőr az arcon.

Lehet, hogy csak a 12.hétig tartanak a szépség hibák, de az is lehet, hogy egészen a várandóság végéig kitartanak.

A hajunkat sem kíméli a várandósság. Bár a terhesség alatt csodás, dús hajkoronánk lesz sajnos ez általában együtt jár azzal, hogy a hajunk nagyon száraz lesz. Ráadásul a szülés után ki is hullik a csodás felesleg.

A rosszullétek sem kerülik el a kismamákat. És bár a hányinger és a rosszullétek a 8-12. hétben a legrosszabbak, de az anyák többsége a 12-14.héten már nem tapasztal ilyen tüneteket. Persze ebben is vannak kivételek, másoknál ez az időszak akár a végéig is kitarthat. 

8 hetes magzat

A 8 hetesen már magzatnak (foetus , latin eredetű angol szó és ifjút, utódot jelent) számít.

Ebben az időben már akkora mint egy szárazbab.

A 8. héttől egyre inkább kezdenek kirajzolódni a magzat szemei, szája és orra, és elkezdődik a fogfejlődés is.

A szervei már a megfelelő helyre kerültek, ekkor kezd el kialakulni egyéni ujjlenyomata is. Megkezdődik az ujjak szétválása.

A 9.hétig a nemi szervek fejlődése annyira egyforma, hogy  még nem lehet különbséget tenni.

Plussz információ:

Ha még nem tetted meg, most jelentkezz be a lakóhelyed szerinti területi védőnőhöz! A nőgyógyász és a háziorvos mellett ő fog gondozni a terhesség alatt, sőt, a kisbabád megszületése után is segítségedre lesz. Ő állítja ki a kiskönyvet is, ami tartalmazza a terhesség során elvégzett összes vizsgálat eredményét, és csak ennek birtokában lehet igénybe venni az anyasági támogatást.

Fontos információ a 8 hetes terhességről!

Természetesen biztosat csak a nőgyógyászod tud mondani, cikkünk csak tájékoztató jellegű információkat tartalmaz!