12 hetes terhesség

A 12 héten a méhed már egy grapefruit nagyságához hasonlít, magzatod mérete pedig már akkora mint egy zöldcitrom.

Innentől kezdve már biztosan elkezd látszani  a pocakod is, hiszen a méhed már kinőtte  a medencéd, és a szeméremcsontod felett, a hasüregedben nő tovább.

Táplálkozás terhesség alatt

Ha eddig még nem jelentkezett, most már valószínű, hogy „bekopogtat” a „kívánás”. Ilyenkor egészen bizarr ételkombinációkat tudunk megkívánni,de igyekezzünk elhessegetni ezeket az érzéseket, hiszen ezek legtöbbször csak üres kalóriákat jelentenek.

Igykezzünk egészségesen táplálkozni, hiszen ezzel teszünk jót a pocakban lakó babánknak is. És magunknak is.

12 hetes terhességi vizsgálat

A 12. terhességi héten (11-13. hét között mindenképp) van az első ultrahang vizsgálat. Biztos nagyon vártad már, hogy hosszabban nézegethesd őt. Ez egy nagyon fontos vizsgálat. Ekkor nézik a babád méreteit, és a tarkóredő vastagságát mérik, mellyel a Down-kórt szűrik ki. A terhesség pontos korának megállapítása is ekkor történik.

12 hetes magzat

A magzat arca ebben az időszakban már egyre emberibb, egyre inkább hasonlít az újszülöttéhez. Ezen  héten kialakul az orra, és az álla is. Már képes mosolyogni és sírni is, grimaszol, ásít. Nyitogatja a száját és szopja a hüvelykujját. Miközben a magzatvizet kortyolgatja, gyakran csuklik is.

 Mostmár vizeletet választ ki, melyet a magzatvízbe ürít ki.

A 12 hetes magzat rengeteget mocorog, rugdosódik, amit ugyan a sok magzatvíz miatt még nem lehet érzékelni, de pár hét múlva érdemes lesz résen lenni, hogy érezd a mozdulatait. Kezeit ökölbe tudja szorítani, és ismét kinyújtani.

Még mindig tart a körmök növekedése,ujjain és lábujjain megjelennek a puha körmök.

Folymatosan tart a csontképződés, már kialakult 20 fogcsíra, melyből a tejfogak nőnek majd ki.

És már a hangszálai is kialakultak.

Fontos dolog a 12 hetes terhességről:

Természetesen biztosat csak a nőgyógyászod tud mondani, cikkünk csak tájékoztató jellegű információkat tartalmaz!