18 hetes terhesség

Végre elérkezett az idő, amikor már megérezheted a kisbabád mozgását! Biztos nagyon vártad már.

A magzatod eddig észrevétlenül lubickolt odabent, de a 18-22. hét között ad jelet először magáról.

Ha nem első gyerek, az is lehet, hogy már érezted ezelőtt is, ahogy aprókat rúgdos odabent, ha viszont erősek a hasizmaid, vagy vastagabb vagy deréktájon, akkor elképzelhető, hogy csak a 20-22. hét körül fogok majd csak érezni.

A legtöbben azt mondják, hogy finom hullámzásra hasonlít, vagy mintha buborékok szállnának a hasadhoz. Persze az is lehet, hogy első bemutatkozás képpen egy jó nagy rugást fogsz érezni.

18 hetes terhesség tünetei:

Ebben az időben tapasztalhatsz szédülést, ezt jelezd orvosodnak is, mert lehet akár terhességi magas vérnyomás is. A szédülést elsősorban az okozza, hogy testedben megnő a vér mennyisége, ezért a szívednek jobban kell dolgoznia.Ráadásul pocakod egyre jobban nő, egyre nagyobb teher nehezedik testedre, ez is okozhat gyengeség érzetet.

18 hetes terhességi vizsgálatok:

A 18-20. hét között kerül sor a következő kötelező ultrahang vizsgálatra. Ennél a vizsgálatnál mérik mekkora a babád, jól fejlődik-e, szervei épségét ellenőrzik és magzati rendellenességeket szűrnek. Ez egy hasi ultrahang, és ha a kisbabád nem szégyenlős és megmutatja magát, akkor elég nagy biztonsággal megállapítható a neme is.

18 hetes magzat

A magzatod már akkora mint egy kaliforniai paprika, teljes hossza már körülbelül 20 cm, súlya pedig 150-200 gramm körül van a 18. terhességi hétben.

Ebben az időben folytatódik az ujjlenyomat kialakulása, a szemek elől helyezkednek el, és fényérzékennyé válik. Már látja a pocakodon beszűrődő fényt, árnyékokat. Ha nagyon erős fény éri a hasad, karjával eltakarja arcát.Felfedezi a nappal és éjszaka közötti különbséget.Megkezdődik a csontosodás, ha kisfiú akkor a prosztata fejlődése  is megkezdődik.

Már kialakult valamiféle ritmus, alvási szokások.

A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek az állandó fogcsírák is.

Fontos információ a 18 hetes terhességről:

Természetesen biztosat csak a nőgyógyászod tud mondani, cikkünk csak tájékoztató jellegű információkat tartalmaz!