36 hetes terhesség

Elérkeztél az utolsó négy héthez. Megvan minden, amire szükségetek lesz? Készen áll a babaszoba és a babakelengye? Minden megvan amire szükségetek lesz a kórházban töltött napokban?

36 hetes terhességi vizsgálatok:

A 36. héttől hetente kell részt venned terhesgondozásban , amikor minden alkalommal megmérik a vérnyomásod, a súlyod, illetve a végtagi ödémák képződését figyelik. Itt az ideje a remélhetőleg utolsó vérképnek és vizeletvizsgálatnak is. Hüvelyi vizsgálat is történik. Előfordulhat, hogy szakorvosod a 36. héttől javasolja a rendszeres CTG vizsgálatokat, mely a magzat szívhangját, mozgását és a méh tónusát kíséri figyelemmel. 

36 hetes magzat:

A 36 hetes magzat ebben az időben már 50 cm körül van, súlya pedig már majdnem 2500-3000 gramm.

A 36. terhességi hétben kezd el a babád a szülőcsatorna irányába mozdulni. Ha a babád eddig még nem tette meg, akkor most fejjel lefelé fog fordulni, de a befordulás egészen a szülés pillanatáig megtörténhet.

H a terhesség alatt magnéziumot szedsz, akkor a legtöbb esetben a 36-37. terhességi héten a magnézium szedését abba lehet hagyni. De mindenképpen beszéld meg nőgyógyászoddal. Erre azért van szükség, mert a szüléshez közeledve a haskeményedések egyre többször előfordulnak.

A 36 hetes magzat szereti hallgatni a szívdobogásod, és megnyugszik, ha hallja a hangod! Beszélj hozzá sokat! A magzat testét hónapokon keresztül borító magzatszőrzet (lanugó) már majdnem teljesen eltűnt. A magzatmáz továbbra is körbeveszi testét, ez védi a bőrét a felázástól a magzatvízben. A koponyacsontok még nem forrtak össze, hogy könnyedén át tudjon jutni a feje a szülőcsatornán.

Fontos dolog a 36 hetes terhességről:

Természetesen biztosat csak a nőgyógyászod tud mondani, cikkünk csak tájékoztató jellegű információkat tartalmaz!