28 hetes terhesség

Ebben az időszakban már egyre többször kell felkelned inni, ezért egyre többször látogatod a fürdőt is. És mivel a pocakod egyre nagyobb, ezért egyre kényelmetlenebb az alvás is. Ha eddig még nem tetted, akkor szerezz be egy szoptatós párnát, elég nagy ahhoz, hogy a hasadnak is jó legyen és a lábad is fel tudod rá tenni. És ha a babád megszületik, akkor is jó hasznát veszed majd a szoptatások alatt.

28 hetes terhességi vizsgálatok:

A 28. héten vizelet vizsgálat szokott történni, amivel a glükóz mennyiségét vizsgálják a vizeletben. Ez a terhességi cukorbetegség kiszűrése miatt történik.

28 hetes magzat:

A kisbabád már 38 cm körüli hosszal ( nagyjából akkora, mint egy padlizsán) és több, mint 1000 gramm. Ettől kezdve 1 cm-t nő hetente! És a súlya is egyre intenzívebben gyarapodik.

Egyre többet mocorog a pocakban. Már jól hallja a kintről beszűrődő hangokat ,a  nagyobb zajokra össze is rezzenhet.

A 28. héten a magzat a pocakodban már lát és felismeri a hangodat.

Ahogy nő a babád, úgy lesz egyre kisebb a helye odabent, ezért egyre jobban érezheted ahogy mozgolódik.

A legtöbb baba már ilyenkor ún. embriópózt vesz fel (lábukat és karjaikat felhúzzák a mellkasukhoz )így férnek el a legkényelmesebben.

Ilyenkor  már fejvégű tartásba is helyezkedhet, de a szülés pillanatáig még bármikor megfordulhat. Ha a baba nem fordul be a megfelelő irányba a szülés pillanatáig akkor császármetszés is szükségessé válhat. 

A 28 hetes magzat testének arányai majdnem olyanok, mint amilyenek majd születésekor lesznek Egyre jobban kivehető, hogy hol helyezkedik el a popsija és feje.

A 28. héten ha megszületne, már nagyobb eséllyel maradna életben, de még most is koraszülött intenzív osztályi speciális ellátás mellett.

Fontos dolog a 28 hetes terhességről:

Természetesen biztosat csak a nőgyógyászod tud mondani, cikkünk csak tájékoztató jellegű információkat tartalmaz!