32 hetes terhesség

Ha eddig nem kezdtél neki, akkor  most érdemes elkezdeni összekészítened a kórházi csomagokat is. Mind a babának, mind magadnak a kórházba és a szülőszobára.

Egyre közeledsz a terhességed végéhez, mivel az utolsó hetekben nagy valószínűséggel nehezebben fogod bírni, a szülés után pedig jó ideig nem lesz alkalmad kikapcsolódni, azt javasoljuk most tölts időt a barátaiddal. Menj el moziba, szervezz babaváró bulit.

Ebben az időben érdemes kismama fotózásra is elmenni, hiszen pocakod kellően látszik már, de még talán nem lenne annyira megterhelő.

32 hetes terhességi vizsgálatok:

A 30-32. héten esedékes az utolsó ultrahang vizsgálat. Ezen a vizsgálaton nézik a magzat méreteit, méhen belüli elhelyezkedését, testsúlyát, a lepény működését, magzatvíz mennyiségét, a magzat vérkeringését a köldökartériák keringésének vizsgálatával is ellenőrzik, ez az úgynevezett Doppler flowmetria, mellyel kiszűrik a keringési rendellenességeket.

A legtöbb kórháznál van lehetőséged arra, hogy megnézd a szülőszobát, akár pároddal együtt. Ha tudod, hogy hová kell menned, és mit várnak el tőled, talán kevésbé fogsz aggódni a szülés miatt. A szülés előtt néhány nappal a nyákdugó is távozhat, ami egy kocsonyás állagú váladék. Talán már te is hallottál róla, hogy a szülés idején nem jó ha a körmeiden körömlakk vagy műköröm van. Ennek az az oka, hogy a köröm állapota, színe az egészségi állapotodat tükrözi, pl. a kékes színű köröm és ujjbegy oxigénhiányra utal, ha ezt elfeded, orvosod számára nem lesznek láthatóak ezek a fontos jelek.

32 hetes terhességi tünetek:

Előfordulhat, hogy már megjelenik a mellekből a kolosztrum. A kolosztrum sárgás, sűrű előtej, amely ellátja a babát a szükséges. Ez egy természetes folyamat de ha nem jelentkezik a szülés megindulásáig, akkor sem kell aggódni: ez nem jelenti azt, hogy a kismamának nem indul majd be a tejelválasztása.

32 hetes magzat:

Ebben az időszakban a babák mérete és súlya már eltérő. A 32 hetes magzat teljes hossza 44-45 cm körül van, súlya pedig majdnem 1600-1800 gramm. Az utolsó trimeszterben a magzat súlya megháromszorozódik.

A legtöbb magzat erre az időre már ügyesen befordul, és fejjel lefelé helyezkedik el, de akkor sem kell félned, ha még nem fordult be, mert a szülés pillanatáig még bármikor befordulhat. A pocakodban ügyesen nézelődik körbe, pislog, és aranyos kis grimaszokat vág. A nap nagy részében békésen szundikál.

Ha most születne meg, már nagyon nagy esélye lenne az életben maradásra intenzív ellátás mellett. Egyre gyakrabban végez légzőmozgást. A bőr alatti zsírszövet folyamatosan megvastagszik, ahogyan a magzat súlya gyarapszik. A kisfiú magzatok heréi már leszállnak a herezacskóba.

Fontos dolog a 32 hetes terhességről:

Természetesen biztosat csak a nőgyógyászod tud mondani, cikkünk csak tájékoztató jellegű információkat tartalmaz!