40 hetes terhesség

Végére értél ennek a csodálatos utazásnak. Biztosan sokszor elképzelted már, milyen élmény lesz a szülés, és karodban tartani először kisbabád.

Ha erős a gyanúd, hogy a fájások ezúttal tényleg a baba megszületésével végződnek, vedd kezedbe a telefonod, és mérd meg a fájás időtartamát. Jegyezd fel, meddig tartott, majd újból kezdd el mérni az időt: figyeld meg, hány perc telik el a következő fájás kezdetéig.

Ha ideges vagy és kicsit félsz a szüléstől – ez az érzés teljesen normális -, segíthet, ha kibeszéled ezeket az érzéseket magadból. Beszélgess a pároddal vagy barátaiddal.

Szülés szakaszai:

A szülésnek három fázisa van, ami senkinél nem hiányozhat. Az első fázis főszereplői a tágulás és a fájások, a magzatvíz látványos elfolyása nem túl gyakori. A szülés akkor kezdődik amikor az összehúzódások rendszeressé válnak, és mind gyakoriságuk, mind erősségük nő. A kitolási szakaszt egy viszonylag rövid – 1-2 órás – átmeneti fázis előzi meg, amely alatt az összehúzódások szinte egymást követik, alig 2-3 perc telik el köztük. A kitolási szakasz általában már jóval kellemesebb élmény.Az összehúzódások gyakorisága csökken, és a fájás minősége is változik. Ha gátmetszésre van szükség, akkor az ennek a szakasznak a végén történik, szinte csak egy-két perccel korábban annál, hogy a baba világra jön. Valószínű, hogy az újdonsült édesanya számára a kicsi megszületése után már semmi nem számít, de hátravan még egy fázis, a lepényi szak. Az újszülött világra jövetelét követő egy órában pár enyhe nyomás hatására „megszületik” a méhlepény is.

40 hetes magzat:

A 40 hetes magzat teljes hossza ebben az időben 50-55 cm körül van, súlya pedig körülbelül 3000-3500 gramm. Természetesen egy baba sem születik egyforma súllyal, így ezek az értékek is eltérhetnek. A magzat fejlődése a 38. héten megáll, és már csak a zsírszövetek mennyisége gyarapszik tovább.

Szinte hihetetlen, hogy egy egyszerű kis sejtből egy fejlett kisbaba lett, a TI . A 40 hetes magzat teljesen készen áll a megszületésre.

A magzat egyre kényelmetlenebbül érzi magát odabent, és neked sem kellemes már a pihenés hatalmas pocakodtól. Ha még nem fordult meg esetleg a nőgyógyász orvosod úgy dönthet, megpróbálja megfordítani, vagy császármetszést javasolhat. A magzat elraktározott a májában egy kis keményítőt is, melyből a megszületése után glükóz lesz, valamint némi kis pluszfolyadékot is tartogat a kinti élethez. Ezek segítségével bírja ki mindaddig, amíg anyatejhez nem tud jutni.

Fontos dolog a 40 hetes terhességről:

Természetesen biztosat csak a nőgyógyászod tud mondani, cikkünk csak tájékoztató jellegű információkat tartalmaz!